Магістральний водогін на ділянці «Запоріжжя-Томаківка-Марганець» готовий до запуску

image
Повністю зібрана мережа, протяжність якої 77, 9 км. У тому числі 6 насосних станцій, 46 камер для стравлення повітря, 47 камер для зливу води із системи, 16 камер для перемикання потоку води в системі, 3 камери лічильника, 1 камера для розподілення потоку води між мережами.
Протягом лютого фахівці Autostrada прокачували воду між насосними станціями. Таким чином було перевірено, як система працює під середнім робочим тиском у 4 атмосфери, протестовано її цілісність, здійснено промивку та стравлення повітря.
Як працюватиме новий водогін: забір води здійснюватиметься із річки Дніпро в Запоріжжі, звідси вона подаватиметься збудованою мережею до міста Марганець на насосно-фільтрувальну станцію, де очищуватиметься і розходитиметься до споживачів вже існуючими мережами.
Функціонування водогону поки що забезпечують дизельні генератори. Працювати на них постійно система не зможе. Тому чекаємо рішення щодо визначення балансоутримувача, передачі водогону на баланс та укладення договорів на забезпечення постійною напругою. Для цього збудовано нові лінії електропостачання до насосних станцій - довжиною 26 км. Після підключення повністю автоматизуємо роботу водогону та проведемо гідравлічні випробування. Відразу після приєднання системи до джерела постійного живлення буде подано воду абонентам – жителям Дніпропетровщини (Марганецької, Мирівської, Широківської, Томаківської громад та міста Нікополя), місцевим лікарням, школам, дитсадкам.
Магістральний водогін є, без перебільшення, безпрецедентним масштабним проєктом і дуже важливим з огляду на гуманітарну катастрофу регіону внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС. Розуміючи це, для його реалізації Autostrada спрямувала максимальну кількість ресурсів.
Спорудження об’єкта тривало протягом 7 місяців в режимі 24/7 і жодного дня не зупинялося!