Автострада відновила автошлях Р-08 на Вінниччині у безпрецедентний термін - 90 днів

image

Відсьогодні основний проїзд ключового сполучення між Україною та Молдовою - дороги Р-08 та двох територіальних доріг, повноцінно функціонує.

Автострада успішно впоралась з викликом, аналогів якому немає в дорожній галузі. За кілька місяців дорога Р-08 стала не тільки свідченням перезавантаження дорожньої інфраструктури країни, а й покращила життя десятків тисяч людей, які чекали на це 40 років. Упоратись з таким викликом змогли у першу чергу - завдяки роботі наших дорожників та мостовиків. Близько 1 тисячі фахівців працювали на об'єкті 24/7, а служба технічного контролю та Центральна лабораторія Автостради невпинно контролювали якість усіх процесів. Від матеріалів до готового дорожнього покриття. 

Потреби у виробництві забезпечували 6 сучасних асфальтобетонних заводи та 5 грунтозмішувальних і одна емульсійна установки на Вінниччині. За цей короткий період вони випустили понад півмільйона тон асфальтобетонних сумішей різних типів та більше 800 тис тон щебенево-піщаних і органомінеральних сумішей. Запустили і власний завод залізобетонних виробів. Так, наприклад, на влаштування системи водовідведення дороги використали понад 50 км залізобенних виробів. Загалом, на об'єкті працювали 700 одиниць техніки і механізмів. В пікові навантаження новий дорожній одяг вкладали одночасно 12 асфальтоукладачів. 

Паралельно з ремонтом дороги в інтенсивному, цілодобовому режимі відновили 8 мостових споруд. Підвищили їх несучу здатність та продовжили термін служби на кілька десятків років. Серед цих об'єктів найдовша споруда - міст довжиною у 74.5 м+50 м підпірної стінки, який знаходиться на радіусній кривій, що безумовно безпечно для руху, але потребує високої кваліфікації мостовиків і є дуже трудоємним в роботі. Одночасно відновлювали інфраструктуру в 20 населених пунктів. Облаштовували з'їзди, зупинки, прокладали тротуари та іншу супутню інфраструктуру. Лише бортового каменю та поребрика використали понад сто кілометрів.  Тож, сьогодні можемо сказати з впевненістю, що в рекордні терміни зшили Україну ще однією якісною дорогою.