Вітаємо геодезистів з професійним святом та розповідаємо про особливості їхньої роботи у сфері дорожнього будівництва

image

У Свято працівників геології, геодезії та картографії висловлюємо вдячність геодезичній службі Групи Компаній АВТОСТРАДА за щоденну працю та високий рівень професіоналізму, й ділимося особливостями роботи у сфері дорожнього будівництва.

Будівництво будь-якої дороги починається і закінчується роботою геодезиста. Саме ці спеціалісти приїжджають першими на ділянку після підписання договорів і отримання всіх відповідних дозволів. І саме вони формують виконавчу зйомку для замовника уже побудованої дороги, підтверджуючи точність виконання робіт і відповідність реалізації проектних рішень.

Ювелірна точність, скрупульозність та зосередженість в умовах великого об’єму і швидкості робіт

Геодезист супроводжує об'єкт постійно та присутній під час виконання всіх видів робіт.  Навіть якість зняття існуючого дорожнього покриття фрезою залежить у великій мірі від нього:  геодезист встановлює розбивочні кілки з проектним планово–висотним положенням, що дає можливість чітко дотримуватися товщини фрезерування. Рівне фрезування дозволяє в подальшому легше і точніше працювати асфальтоукладальнику, однорідний коефіцієнт ущільнення забезпечує рівність фінального покриття, а значить і його довговічність.

Швидкість роботи геодезиста залежить від багатьох факторів. Об’єм робіт, інтенсивність руху транспорту, стан рельєфу ділянки, погодні умови, тривалість світлового дня.

«Також багато залежить від програмного забезпечення, – коментує провідний геодезист Групи Компаній АВТОСТРАДА Юрій, який наразі працює на ділянці траси М-12, – для швидкого та більш точного обрахунку відміток покриття безпосередньо на площадці будівництва використовуємо програмне забезпечення ґаджетів.

Це  надає додаткову можливість фактично в будь–якому місці проекту виміряти ширину проїжджої частини чи довжину певної ділянки, також обрахувати площу».

Швидкість у будівництві забезпечує також сучасна наявна техніка: останні моделі тахеометрів та нівелірів фірми Sokkia, які використовують працівники АВТОСТРАДИ, мають збільшену дальність зйомки, об’єм пам’яті, покращені технічні характеристики. Отримавши всі необхідні вихідні дані від замовника геодезисти використовують для подальшої роботи тахеометр.

Він допомагає максимально правильно  перенести на будівельну площадку  проектну вісь та  кути і радіуси поворотів автомобільної дороги. Нівеліри ж забезпечують контроль точки висоти, щоб правильно звести земляне полотно, всі шари покриття.

Саме за цими двома пристроями більшість людей впізнають геодезистів на будівництві. Самі ж представники професії легко бачать колег навіть поза роботою: «Прискіпливе ставлення до деталей, звичка все тримати під контролем і перевіряти відразу видає, – зізнається  Юрій, – адже геодезія – це точна наука, спостережливість, аналітичний склад розуму, винахідливість, напевно, найважливіші характеристики геодезистів. І звісно, це робота в постійному русі, тому має бути фізична витривалість, щоб бути максимально швидким та активним, оперативно вирішувати усі питання».

Новітні технології та професійний ріст

Майбутнє – за роботизованою технікою, GPS навігацією. Регулювання усіх процесів відповідно до проектних показників з автоматизованою системою управління спецтехнікою займає набагато менше часу. Вона створює тривимірний макет, який завантажується в бортовий комп’ютер, і  відповідно до якого в автоматичному режимі та з достатньо високою точністю регулюються усі необхідні для роботи спецтранспорту показники. Так, наприклад, робота ножа грейдера дотримується автоматично визначеного висотного та планового положення.

«Автопарк компанії постійно оновлюється, це дає можливість використовувати новітні технології, що забезпечують високу якість та ефективність виконання робіт, – коментує  провідний геодезист АВТОСТРАДИ Віктор, – вони допомагають скоротити час роботи працівників геодезичної служби".

 «З появою нового професійного обладнання, програмного забезпечення зростаємо професійно та розвиваємося, – підкреслює Юрій, – Я працюю в Групі Компаній АВТОСТРАДА з самого початку заснування. З розширенням та збільшенням проектів компанії, вдосконалюємося й ми, виходимо на вищий рівень, адже додаються нові, складніші види робіт і, звісно, масштабність будівництва. Зараз працюємо над реконструкціями та капітальними та поточними ремонтами, забезпечуючи максимальну точність та дотримуючись усіх вимоги виконання таких робіт».

Традиції святкування Дня працівників геології, геодезії та картографії

Працівники геодезичної служби АВТОСТРАДИ зізнаються, що сезон дорожнього будівництва вимагає посиленого режиму роботи та максимальних зусиль, тому свято відзначатимуть спільно з усіма колегами у День дорожнього будівельника, коли матимуть низку завершених проектів і можливість зустрітися.

«По завершенню робіт, коли опрацьовуєш виконавчу зйомку лінійних об’єктів, перевіряєш головні параметри дороги, що підлягають контролю, і бачиш результат, як чітко все відповідає проектним рішенням, відчувається задоволення та професійне щастя. Це мотивує робити все ідеально. Напевно, геодезистів можна називати перфекціоністами, – з посмішкою підкреслює наш колега. – І хоч в процесі виконання робіт  постійно зідзвонюємося та обговорюємо робочі моменти, адже об’єкти знаходяться в різних частинах Україні, сьогодні ж усі дзвінки з привітаннями».

Дякуємо усім працівника геології, геодезії та картографії! Бажаємо натхнення, професійного розвитку та задоволення від обраної справи.