Студенти-дорожники вперше зможуть поєднувати навчання з роботою

image

Автострада долучається до пілотного проєкту з підготовки спеціалістів за дуальною формою здобуття освіти, нашу компанію включено до відповідного наказу Міністерства освіти і науки.

Дуальна освіта передбачає поєднання здобуття теоретичних знань з отриманням практичного досвіду в умовах виробництва.

Щоб підготувати запуск відповідної програми, представники Автостради відвідали Харківський національний автомобільно-дорожній університет, з яким ми вже тривалий час співпрацюємо. Виконавчий директор компанії Богдан Проценко, HR-директор Катерина Васюта, начальниця відділу контролю якості Леся Алексієнко обговорили з адміністрацією та викладачами університету формат навчання, навчальні програми, критерії оцінки студентів та низку організаційних моментів.

Майже 50 випускників ХНАДУ вже працюють у нашій команді, 35 з них обіймають керівні посади. Половина з тих, хто пройшов курс навчання, були переведені на посади інженерно-технічних працівників. Зараз вищу освіту в університеті здобувають понад 30 співробітників Автостради.

Дуальна освіта, яка вперше була запроваджена у Німеччині у 60-х роках минулого століття, сьогодні активно практикується у низці європейських країн. Для України вона є новацією, яка тільки набирає обертів. Автострада не стоїть осторонь і є активним учасником цього процесу, переймаючи досвід. Ми готові максимально сприяти впровадженню проєкту, передаючи свої найкращі практики закладам освіти задля того, щоб навчальний процес вийшов на якісно новий рівень, а студенти мали глибокі знання щодо сучасних технологій та інновацій, які використовуються у дорожньо-мостовому будівництві, та здобули досвід роботи на новітній техніці.

Загалом, підхід через дуальну освіту дозволить готувати саме таких фахівців, у яких є потреба як компанії, так і ринку. Студенти отримуватимуть усі необхідні навички і зможуть з упевненістю розраховувати на те, що матимуть роботу за спеціальністю.

Впевнені, що спільно з педагогами зможемо подолати розрив між «сухою» теорією і тим, чого очікують від молодих фахівців роботодавці. На жаль, сьогодні застаріла навчальна та матеріально-технічна база закладів освіти дуже часто не дозволяє цього зробити.

Вже з 2022/2023 навчального року розраховуємо на участь перших студентів. Запит дуже високий, попередньо маємо понад 100 заявок.

Підтримка профільних навчальних закладів є важливим напрямом для Автостради. Наша мета – популяризувати професію дорожника, щоб сприяти підготовці нового покоління фахівців та ліквідувати «кадровий голод», який є у галузі. Задля цього реалізуємо програми стажування, виробничі практики, стипендіальні ініціативи. Оновлюємо матеріально-технічні бази профільних закладів, а наші працівники діляться досвідом зі студентами на відкритих лекціях, зустрічах та ознайомчих візитах на виробничі потужності компанії.