На Вінниччині Автострада продовжує роботи на мосту, розташованому на трасі міжнародного значення

image

Фахівці мостобудівного підрозділу Автостради ремонтують міст в с. Привітне (Вінницька обл.), який є частиною траси М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський.

Міст збудований у 1940 р., і хоч йому понад 80 років та він потребував ремонту, проведені випробовування прогонових будов мосту показали нормальну просторову роботу та хорошу просторову жорсткість прогонів. Не було зафіксовано просідання опор, що свідчить про їхню належну несучу здатність.

Це дозволило нашим фахівцям застосувати методи посилення існуючих конструкцій прогонових будов з доведенням характеристик мосту до вимог чинних норм.

У ході основних ремонтних робіт минулого року прогонові будови було посилено за допомогою технології пост-напруження з використанням німецьких комплектуючих і обладнання. Так, до ребер головних балок прогонових будов були влаштовані поширення, всередину яких влаштовувалися каналоутворювачі для пучків канатів високоміцної арматури. Після набуття бетоном необхідної проєктної міцності здійснювалось натягування пучків гідравлічними домкратами. Натягування пучків канатів дозволяє збільшити тріщиностійкість і несучу здатність мосту.

Після завершення натягування задля забезпечення корозостійкості каналоутворювачі зі встановленими у них напруженими пучками ін’єктувалися під високим тиском спеціальним розчином.

Для передачі зусилля пост-натягу на бетон використовувалися просторові анкерні пристрої, які дозволяють оптимально розподілити зусилля в бетоні.

Також у ході робіт:

  • плиту проїзної частини було посилено шляхом влаштування монолітної накладної плити з доведенням габариту мосту до вимог чинних норм;
  • повністю перевлаштовано сполучення з підходами;
  • встановлено нові сучасні деформаційні шви;
  • перевлаштовано крайні опори;
  • відремонтовано проміжні опори;
  • облаштовано водовідведення і гідроізоляцію;
  • заасфальтовано проїзну частину і тротуари.

Наразі наші фахівці завершують роботи, встановлюють сучасні елементи безпеки: бар’єрне та перильне огородження та ін.

Автострада активно розвиває напрям ремонту та будівництва мостів. У 2021 році наш мостобудівний підрозділ відновив близько 50 об’єктів.